Zioła stanowią skuteczną i łatwo dostępną pomoc w leczeniu i łagodzeniu dolegliwości jelitowych. Do zaopatrzenia się w nie wystarczy wydatek kilku złotych w aptece albo nawet sama wizyta na łące. W tym wpisie dowiesz się jakie zioła stosować na najczęstsze problemy z układem pokarmowym.
Biegunka
Odwar z dziurawca – 2 łyżki ziela zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Po przecedzeniu wypijamy dwie szklanki dziennie.
Wywar z kłączy pięciornika – pół łyżeczki kłączy zalewamy 1 litrem wrzątku i gotujemy na małym ogniu do odparowania połowy objętości wody. Całość powinniśmy wypić w ciągu dnia w 3 porcjach.
W czasie leczenia biegunki staramy się mniej jeść, aby nie obciążać jelit. Polecane jest też jedzenie 5 jagód jałowca (nie więcej!) po każdym posiłku.
Nadmierne gazy
Aby uspokoić wzmożoną fermentację w jelitach, można zastosować wywar z następującej mieszanki:
- korzeń kozłka lekarskiego – 30 g
- liście prawoślazu – 50 g
- owoc anyżu – 30 g
Całość dokładnie mieszamy, w proporcji: 1 łyżka mieszanki na 2 szklanki wrzątku; gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
Pijemy pół filiżanki wywaru przed każdym posiłkiem.
Zaparcia
Jest to częsta dolegliwość, której jednak nie można ignorować, gdyż w formie przewlekłej znacznie osłabiają organizm, a nawet prowadzą do rozwoju nadciśnienia i miażdżycy.
Wywary na zaparcia:
- Otręby żytnie – 2 czubate łyżki otrąb zalewamy 2 szklankami wrzątku, parzymy pod przykryciem przez 20 minut. Pijemy po 1 filiżance przed posiłkami,
- Mieszanka: ziele dziurawca, liść prawoślazu, ziele fiołka trójbarwnego, liść mięty pieprzowej – po 50 g każdego z ziół, 2 łyżki zalewamy 0,5 litra wrzątku, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut i przecedzamy. Pijemy po 1 filiżance na 20 minut przed posiłkami.
Kolka jelitowa
Przy nawracających bólach jelit dobrze sprawdzi się wywar z kozłka lekarskiego: 1 płaską łyżkę sproszkowanego korzenia zalewamy 0,5 litra wrzątku. Gotujemy przez 30 minut.
Pijemy po 1 filiżance na 20 minut przed jedzeniem oraz 10 minut po posiłku.
Nadwrażliwość układu pokarmowego
U różnych osób nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego (wzdęcia, gazy, poczucie pełności itd.) mogą być wywoływane przez potrawy tłuste oraz kwaśne, a nawet gorące lub zimne posiłki. Na ogólną nadwrażliwość żołądka i jelit pożyteczne będą następujące mieszanki:
- Korzeń kozłka lekarskiego, lubczyku, podróżnika, kłącze rdestu wężownika, szyszki chmielu, liść melisy.
- Liść mięty, podbiału, bobrka trójlistnego, ziele szanty, nostrzyka, pięciornika gęsiego, korzeń arcydzięgla.
- Liść mięty pieprzowej, ziele tysiącznika, korzeń kozłka lekarskiego, szyszki chmielu.
Wszystkie mieszanki przygotowujemy według następującego przepisu:
Mieszamy razem po 50 g każdego ze składników, 1 łyżkę mieszanki zalewamy 0,5 litra wrzątku i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, następnie zaparzamy przez 10 minut. Wywar należy później przecedzić i pić po 1 filiżance przed posiłkami.
Herbatki na trawienie
Nawet jeśli dolegliwości żołądkowo-jelitowej zdarzają ci się rzadko, to warto wprowadzić do codziennej diety herbatki ziołowe. W takim wypadku nie stosujemy ich w formie długotrwałych kuracji, lecz pijemy zamiast czarnej herbaty czy kawy. Najkorzystniejsze jest wypijanie herbatki 20-30 minut po większym posiłku.
Zioła idealne do sporządzania takich naparów to m. in. melisa, nagietek, dziurawiec oraz rumianek. Skutecznie uspokoją one układ trawienny i pomogą uniknąć wzdęć czy gazów po obfitych posiłkach.
Przyprawy na trawienie
Wiele ziół pożytecznych dla układu pokarmowego możemy zastosować w formie przypraw w naszej codziennej kuchni. Nie tylko pomoże nam to uregulować problemy trawienne, ale także pozwoli nasycić nasze potrawy niepowtarzalnymi smakami:
- rozmaryn – pobudza perystaltykę jelit oraz pracę mięśni gładkich; może nawet zwalczać rozwój patogennej bakterii Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody i stany zapalne żołądka; w dodatku ma rewelacyjne walory smakowe
- mięta – uniwersalna przyprawa (chociaż można także pić ją w formie herbatki); pobudza wydzielanie żółci i dzięki temu usprawnia trawienie; dodawajmy ją jednak do potraw z umiarem, gdyż ma silne działanie;
- bazylia – ma działanie przeciwzapalne i jest bardzo skuteczna przeciw wrzodom żołądka; łagodzi bóle w układzie pokarmowym i chroni błonę śluzową; sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw,
- pietruszka – podobnie jak rozmaryn usprawnia trawienie i wykazuje działanie bakteriobójcze,
- majeranek – skutecznie wzmacnia cały układ pokarmowy, w świeżej formie jest też bogaty w cenne witaminy i minerały,
- szałwia – wzmacnia błony śluzowe układu pokarmowego oraz ma silne działanie bakteriobójcze,
- tymianek – przyspiesza przemianę materii, wspomaga trawienie tłuszczów, ma działanie antybakteryjne i grzybobójcze,
- oregano (lebiodka) – również pobudza wydzielanie żółci i łagodzi dolegliwości bólowe w układzie pokarmowym, dobrze sprawdza się jako przyprawa do tłustych potraw; oregano należy unikać jedynie w okresach zaostrzenia chorób układu pokarmowego.
👉 Zdrowe, sprawnie funkcjonujące jelita wpływają pozytywnie na nastrój oraz… podejmowane decyzje. [Poczytaj o osi mózg-jelita].
Kuracja adaptogenami
Świetne długofalowe efekty w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego przynoszą zioła adaptogenne. Są to bardzo silne rośliny lecznicze, kompleksowo wzmacniające cały organizm, w tym zwłaszcza procesy trawienne oraz układ odpornościowy.
Dobrym wyborem dla osób zmagających się z problemami jelitowymi będą adaptogeny:
Ashwagandha – to słynne ajurwedyjskie zioło adaptogenne szczególnie polecane dla kobiet w celu utrzymania równowagi hormonalnej. Redukuje stany zapalne oraz pomaga zwalczać stres, co przekłada się na znaczne polepszenie funkcji układu pokarmowego, zarówno w przypadku łagodnych, jak i przewlekłych stanów chorobowych.
👉 Więcej o właściwościach ashwagandhy przeczytasz [TUTAJ].
Różeniec górski – naczelny adaptogen dla sportowców i wszystkich prowadzących intensywny tryb życia. Wspomaga naturalną regenerację organizmu oraz reguluje poziom kortyzolu we krwi. Nie tylko pomoże zniwelować dolegliwości jelitowe ale również usunie ogólne osłabienie związane z przypadłościami układu pokarmowego.
Maca – kolejny adaptogen szyty na miarę kobiecego układu hormonalnego, szczególnie dobry na huśtawki nastroju związane z cyklem menstruacyjnym; zwalcza stres i związane z nim nerwice układu pokarmowego.
👉 Więcej o właściwościach macy przeczytasz [TUTAJ].
Schisandra – substancje zawarte w jagodach cytryńca chińskiego wykazują działanie antyoksydacyjne, wspomagają pracę wątroby i nadnerczy; bardzo skuteczna w oczyszczaniu wątroby oraz leczeniu stanów zapalnych żołądka, wrzodów żołądka i innych chorób układu pokarmowego.
Reishi – popularny grzyb leczniczy pochodzący z dalekiego wschodu, wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i antymiażdżycowe; stosowany też jako wsparcie w leczeniu cukrzycy.
👉 Więcej o reishi przeczytasz [TUTAJ].