Ashwagandha a cholesterol

Spis treści
    Add a header to begin generating the table of contents

    Cholesterol w języku potocznym bywa dzielony na „dobry” i „zły”. To popularne, choć nieco uproszczone i częściowo błędne określenie, bo zarówno frakcja LDL, jak i HDL są organizmowi potrzebne – pełnią różne, ale ważne funkcje.

    „Zły cholesterol”, czyli LDL, w nadmiarze może jednak prowadzić do zaburzeń gospodarki lipidowej i sprzyjać rozwojowi poważnych chorób, takich jak miażdżyca czy zawał serca. Z kolei „dobry cholesterol”, czyli HDL, wykazuje właściwości przeciwzapalne i pomaga usuwać nadmiar LDL z naczyń krwionośnych.

    Warto więc dążyć do tego, aby proporcja między nimi była korzystna, czyli by HDL było odpowiednio więcej niż LDL.

    Przyczyny wysokiego cholesterolu

    Jedną z najważniejszych przyczyn zbyt wysokiego cholesterolu (LDL) jest zła dieta i brak ruchu. Spożywanie dużej ilości tłuszczów trans oraz cukru i niewielka aktywność fizyczna przekładają się na złe wyniki.

    Osoby na diecie obniżającej cholesterol powinny więc unikać żywności wysoko przetworzonej i prostych węglowodanów, czyli m.in. fast foodów, chipsów, tłustych wędlin, ciast z dużą ilością margaryny oraz słodkich napojów.

    ashwagandha-a-cholesterol

    Objawy wysokiego cholesterolu

    Aby określić poziom cholesterolu w organizmie (obu frakcji) oraz poziomu trójglicerydów, należy wykonać badanie krwi, czyli lipidogram.

    Objawami wysokiego cholesterolu we krwi mogą być także:

    • częste skurcze łydek;
    • ból w nogach;
    • pieczenie i ucisk w klatce piersiowej;
    • blade nogi (to efekt słabego przepływu krwi);
    • uczucie ciężkości w kończynach dolnych.

    Warto jednak pamiętać, że wysoki cholesterol przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów. Poziom cholesterolu rośnie wraz z wiekiem. Wskaźnik LDL ten będzie więc wyższy u osób starszych, a także tych, które zmagają się z nadwagą i otyłością.

    lipidogram
    Lipidogram (profil lipidowy) powinien obejmować oznaczenie takich wskaźników jak całkowity cholesterol, trójglicerydy, LDL oraz HDL.

    Ashwagandha a cholesterol

    Dieta bogata w owoce i warzywa, tłuste ryby morskie, orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste, a także odpowiednia ilość ruchu dostosowana do wieku i stanu zdrowia to podstawowe zalecenia przy zbyt wysokim cholesterolu.

    Czy ashwagandha może być wsparciem dla osób, które chciałyby uregulować poziom cholesterolu?

    Badania przeprowadzane na ludziach i zwierzętach wskazują na hipocholesterolemiczne właściwości korzenia ashwagandhy – czyli wspierające przywrócenie jego prawidłowych wartości.

    Sześć osób z łagodną hipercholesterolemią przez 30 dni otrzymywało ashwagandhę. Po tym czasie zaobserwowano u nich znaczny spadek triglicerydów oraz cholesterolu LDL w surowicy. Co ważne, u uczestników badania nie zaobserwowano działań niepożądanych.

    W innym badaniu wzięło udział 18 ochotników. Przez 30 dni otrzymywali ashwagandhę (750 mg dziennie przez 10 dni, 1000 mg dziennie przez kolejne 10 dni i 1250 mg dziennie przez kolejne 10 dni). Podczas piątej wizyty zaobserwowano znaczący spadek całkowitego cholesterolu (w porównaniu z pierwszą wizytą). W przypadku trójglicerydów zaobserwowano trend spadkowy na każdej wizycie kontrolnej.

    Ashwagandha a cholesterol to temat, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem zarówno wśród lekarzy, jak i pacjentów ze zbyt wysokim poziomem „złego” cholesterolu. Warto jednak pamiętać, że nie warto czekać do chwili, gdy zauważymy pierwsze objawy hipercholesterolemii lub nasz lipidogram wzbudzi niepokój u specjalisty.

    Najlepszym sposobem zapobiegania chorobom jest odpowiednia profilaktyka. 🙂

    Źródła (kliknij, aby rozwinąć)

    B Andallu, B Radhika, Hypoglycemic, diuretic and hypocholesterolemic effect of winter cherry (Withania somnifera, Dunal) root, Indian J Exp Biol. 2000 Jun;38(6):607-9. PMID: 11116534, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11116534/.

    Ashwinikumar A. Raut, Nirmala N. Rege, Firoz M. Tadvi, Punita V. Solanki, Kirti R. Kene, Sudatta G. Shirolkar, Shefali N. Pandey, Rama A. Vaidya, Ashok B. Vaidya, Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withania somnifera) in healthy volunteers, J Ayurveda Integr Med. 2012 Jul-Sep; 3(3): 111–114. doi: 10.4103/0975-9476.100168, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3487234/,.

    Informacje zawarte w artykule nie powinny być wykorzystywane lub traktowane jako porada medyczna.

    0 0 głosy
    Article Rating
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze

    Dołącz do naturalnego kręgu.

    Inne artykuły w tej kategorii