Wiedza o zdrowiu. Ta prawdziwa.

Reishi – panaceum medycyny wschodu

AKTUALIZACJA:
Agnieszka Czekaj

Dyskusja: Brak

Nie tylko w królestwie roślin można spotkać gatunki o działaniu adaptogennym – również niektóre grzyby zaliczają się do tej niezwykłej grupy. Świetnym przykładem jest reishi, znane również jako lakownica żółtawa.

Jeśli masz problemy z układem odpornościowym (choroby autoimmunologiczne, alergie, częste przeziębienia) a dodatkowo chcesz holistycznie wesprzeć organizm – reishi jest strzałem w dziesiątkę. 

Czym jest Reishi?

Reishi (łac. Ganoderma Lucidum) to powszechnie znany w medycynie wschodu grzyb o właściwościach adaptogennych. Z wyglądu przypomina znaną z polskich lasów hubę drzewną, jest jednak twardszy, o barwie od pomarańczowej, przez kasztanową, aż do czarnej. 

W tradycyjnej medycynie chińskiej znany jest jako grzyb lingzhi i stosowany jest od czasów przed naszą erą. W słynnym herbarium Shennong Ben Cao Jing zaliczany jest do tzw. “ziół wyższych”, które nazwę zawdzięczają swoim wyjątkowo silnym i wszechstronnym właściwościom zdrowotnym. Nie bez przyczyny określano go w Japonii także jako Mannentake, tj. “grzyb nieśmiertelności”. Sama nazwa “reishi” oznacza “grzyb siły duchowej”.

W naturze porasta drzewa liściaste Dalekiego Wschodu, jest jednak bardzo rzadki.

Ze względu na tę rzadkość występowania w przyrodzie w starożytności używany był wyłącznie przez arystokrację. Bywał zarezerwowany dla samego chińskiego cesarza, stąd też kolejny jego przydomek – “grzyb cesarski”.

reishi-grzyb
Grzyb reishi przypomina wyglądem ludzką nerkę.

Skład chemiczny odpowiedzialny za działanie reishi

Grzyb ten zawiera w sobie prawdziwe bogactwo pożytecznych dla zdrowia substancji m. in. 

  • liczne aminokwasy, 
  • kwasy organiczne, 
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe, 
  • betaglukan, 
  • triterpeny, 
  • kumarynę, 
  • saponiny, 
  • fitoncydy, 
  • witaminy (głównie B3, B5, C i D), 
  • flawonoidy, 
  • alkaloidy 
  • różne makro- i makroelementy (wapń, potas, sód, magnez, żelazo, mangan, fosfor, cynk, miedź, siarka, selen, srebro, german itp.).

Za szeroki zakres działania prozdrowotnego grzybów reishi odpowiada przede wszystkim duża zawartość polisacharydów, triterpenów oraz germanu [1]

Właściwości Reishi

Podwyższenie odporności organizmu

Reishi jest immunomodulatorem, tzn. posiada zdolność do naturalnego podwyższania odporności organizmu, co przekłada się na jego kompleksowe działanie prozdrowotne [2]. Tradycyjnie wykorzystywany jest w leczeniu infekcji wirusowych (w tym ciężkich odmian grypy, jak świńska czy ptasia grypa) oraz innych chorób układu oddechowego, jak np. astma czy zapalenie oskrzeli. Za tę właściwość najbardziej odpowiedzialne są polisacharydy.

Spożywanie reishi jest wskazane przy wszelkich schorzeniach związanych z czynnościami układu odpornościowego. Wsparcie układu immunologicznego jest na tyle silne, że w dużym stopniu ułatwia codzienne życie nawet osobom cierpiącym na AIDS.

Fakt ten wynika także ze wsparcia dla układu nerwowego, jakie zapewnia reishi. Badania wykazały, że u osób chorujących na raka zmniejsza on uczucie zmęczenia oraz znacznie poprawia ogólny stan psychiczny chorych[3]

Wsparcie układu sercowo-naczyniowego

serce-anatomiczne

Innym korzystnym działaniem polisacharydów jest ich tonizujący wpływ na układ krwionośny. Właśnie dlatego grzyb cesarski stosuje się w leczeniu i profilaktyce chorób serca. Jego przyjmowanie redukuje nadciśnienie, obniża cholesterol [1] oraz zawartość cukru we krwi.

Choroby układu krwionośnego są współcześnie najczęstszymi dolegliwościami cywilizacyjnymi. Dzięki usprawnieniu krwioobiegu reishi przeciwdziała negatywnym skutkom współczesnego trybu życia (brak ruchu, zanieczyszczenie powietrza i żywności, wszechobecny stres). Tym samym znacząco poprawia ogólny stan zdrowia oraz komfort życia. Przyjmowany profilaktycznie, może zapobiec rozwinięciu się chorób serca czy zawałowi.

Działanie przeciwzapalne i antyrakowe

Kolejnym niezwykle ważnym aspektem aktywności polisacharydów są ich właściwości przeciwzapalne [4]. Dzięki redukcji stanów zapalnych w organizmie oraz działaniu antyoksydacyjnemu, zawarte w reishi substancje mogą pomóc w leczeniu licznych chorób zapalnych, takich jak np. coraz powszechniejsze zapalenia jelit czy choroba Leśniewksiego-Crohna. Te same cechy grzyba cesarskiego mogą korzystnie wpływać na profilaktykę innych chorób cywilizacyjnych.

Wreszcie przeciwzapalny oraz antyoksydacyjny wpływ na organizm okazuje się być potężną bronią w walce ze współczesnym “cesarzem wszystkich chorób” – rakiem. W szeregu badań dotyczących raka piersi wykazano, że ekstrakt z reishi wykazuje działanie antynowotworowe [5,6].

Antyrakowe działanie opiera się przede wszystkim na blokowaniu wzrostu komórek nowotworowych, zapobieganiu ich przekształceniom w nowotwory złośliwe oraz na obniżeniu ich ogólnej żywotności.

Ponadto, niektóre badania wskazują również, że może bezpośrednio niszczyć komórki guzów nowotworowych[2].

Reishi jest potężnym wsparciem dla organizmu poddawanego już konwencjonalnym metodom leczenia raka (w tym chemioterapii) jednak w medycynie naturalnej stosowany jest również jako samodzielny środek antyrakowy oraz środek profilaktyczny przeciw zmianom nowotworowym.

Działanie antyalergiczne

Jeden z triterpenów zawartych w reishi może też złagodzić alergie poprzez obniżenie produkcji histaminy, usprawnienie gospodarki tlenowej w organizmie oraz funkcjonowania wątroby [7, 8].

Środek przeciw starzeniu się

Właściwości reishi, o których była mowa wcześniej (działanie antyoksydacyjne, immunomodulacyjne) przeciwdziałają także procesom starzenia się. Liczne składniki aktywne biologicznie (zwłaszcza z grupy polisacharydów) synergicznie blokują procesy degradacji komórek, redukują stres oksydacyjny i wzmacniają odporność [9].

Stosowanie go jako “eliksiru młodości” sięga już starożytnych praktyk medycyny chińskiej, która szczególny nacisk kładzie na prewencję – zapobieganie powstawania chorób. Grzyb cesarski jest w chińskiej tradycji naczelnym środkiem profilaktycznym, regulującym układy wewnętrzne organizmu i – tym samym – zapobiegającym starzeniu się.

Reishi był w przeszłości niezwykle rzadki, dlatego prości chłopi czy mieszczanie nie mieli możliwości z niego korzystać. Natomiast pośród arystokracji był ulubionym panaceum na wszelkie dolegliwości związane ze starzeniem się.

Na szczęście dzisiaj uprawia się go na wyspecjalizowanych farmach, dzięki czemu każdy może spróbować tego cudownego leku matki natury.

Dla kogo Reishi?

Zestaw właściwości jakimi dysponuje reishi, wydaje się być szyty na miarę dolegliwości zabieganego i zestresowanego człowieka naszych czasów. Wszechstronne działanie adaptogenne tego grzyba przekłada się na holistyczne polepszenie funkcjonowania całego organizmu.

Sprawdzi się przede wszystkim:

  • w przypadku osób zdrowych, ale zmagających się ze stresem, napięciem emocjonalnym, wyczerpaniem fizycznym lub niekorzystnym otoczeniem (zanieczyszczenia, toksyny).
    W takim wypadku naturalnie wesprze działanie organizmu i uodparnia go na działanie szkodliwych czynników.
  • u alergików oraz osób często łapiących infekcje
  • u osób cierpiących na schorzenia związane z odpornością (m.in. choroby autoimmunologiczne). 

Jaki produkt z Reishi kupić?

Przy zakupie po pierwsze należy zwrócić uwagę na to, z jakiej dokładnie części grzyba składa się produkt. Bogaty w składniki aktywne biologicznie jest owocnik grzyba (w przypadku huba, która wyrasta z drzewa). Natomiast wielokrotnie mniejszą zawartość prozdrowotnych substancji zawierają inne części grzybni (np. część “ciała” grzyba wewnątrz drzewa). Sprzedawane czasami mycelium reishi (skupisko strzępków stanowiących część wegetatywną grzyba) jest praktycznie bezwartościowe w porównaniu do owocnika.

Najefektywniejszym i najwygodniejszym w stosowaniu produktem jest ekstrakt wodno-alkoholowy, który pozwala na zachowanie wszystkich naturalnych składników w nim zawartych. Metoda ekstrakcji jest bardzo efektywna, a przy tym wyciąg jest znacznie wygodniejszy w spożyciu niż sproszkowany surowiec, który jest bardzo gorzki w smaku (za co odpowiedzialne są właśnie adaptogenne substancje zawarte w grzybie).

Chemiczne izolowanie substancji aktywnych adaptogenu mija się z celem, gdyż nawet drobne mikroskładniki utracone w tym procesie, mogą działać jako aktywatory bądź represory działania substancji głównej. Bez nich adaptogen traci dużą część swoich właściwości.

Przeciwwskazania

O ile nie jest stosowany w nieproporcjonalnie dużych dawkach, reishi nie wykazuje żadnego działania toksycznego na organizm, dlatego może być bezpiecznie przyjmowany na co dzień. Ekstrakt z “grzyba cesarskiego” zawiera wyłącznie zawarte w nim naturalne składniki, które wykazują nieinwazyjne, regulacyjne działanie na organizm.

Stosowany regularnie, reishi podwyższa odporność organizmu i przywraca naturalne funkcje organów wewnętrznych.

Źródła (kliknij, aby rozwinąć)

[1] Bisko N. A., Mitropolskaja N. J. Gulicz M. P., Olszewskaja O. D., Jatczenko E. A., Perspektiwy ispołzowanija lekarstwiennogo griba Ganoderma Lucidum w leczebno-profiłakticzeskich celjach, Uspiechi medicinskoj mikologii, tom 1, str. 234-235.

[2] Awtonomowa A. W., Krasnopolskaja Ł. M., Protioopucholewoje i immunomodulirujuszczije swojstwa trutowika lakirowannogo (Ganoderma Lucidum), Mikologia i Fitopatologija 2013, tom 47, str. 3-11.

[3] Zhao H., Zhang Q., Zhao L., Huang X., Wang J., Kang X., Spore Powder of Ganoderma lucidum Improves Cancer-Related Fatigue in Breast Cancer Patients Undergoing Endocrine Therapy: A Pilot Clinical Trial. Evid Based Complement, Alternat Med. 2012; 2012: 809614. doi: 10.1155/2012/809614. Epub 2011 Dec 10.

[4] Antonio Barbieri, Vincenzo Quagliariello, Vitale Del Vecchio, Michela Falco, Antonio Luciano, Nagoth Joseph Amruthraj, Guglielmo Nasti, Alessandro Ottaiano, Massimiliano Berretta, Rosario Vincenzo Iaffaioli, Claudio Arra, Anticancer and Anti-Inflammatory Properties of Ganoderma lucidum Extract Effects on Melanoma and Triple-Negative Breast Cancer Treatment, Published online 2017 Feb 28. doi: 10.3390/nu9030210

[5] Ivette J. Suarez-Arroyo, Raysa Rosario-Acevedo, Alexandra Aguilar-Perez, Pedro L. Clemente, Luis A. Cubano, Juan Serrano, Robert J. Schneider, Michelle M. Martínez-Montemayor, Anti-Tumor Effects of Ganoderma lucidum (Reishi) in Inflammatory Breast Cancer in In Vivo and In Vitro Models, Published online 2013 Feb 28. doi: 10.1371/journal.pone.0057431

[6] Michelle M. Martínez-Montemayor, Raysa Rosario Acevedo, Elisa Otero-Franqui, Luis. A. Cubano, and Suranganie F. Dharmawardhane, Ganoderma lucidum (Reishi) Inhibits Cancer Cell Growth and Expression of Key Molecules in Inflammatory Breast Cancer, Nutr Cancer. 2011 Oct; 63(7): 1085–1094. Published online 2011 Sep 2. doi: 10.1080/01635581.2011.601845

[7] Tasaka K., Mio M., Izushi K., Akagi M., Makino T.,Anti-allergic constituents in the culture medium of Ganoderma lucidum. (II). The inhibitory effect of cyclooctasulfur on histamine release. Agents Actions. 1988 Apr; 23(3-4): 157-60.

[8] Kohda H., Tokumoto W., Sakamoto K., Fujii M., Hirai Y., Yamasaki K., Komoda Y., Nakamura H., Ishihara S., Uchida M., The biologically active constituents of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst. Histamine release-inhibitory triterpenes. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1985 Apr; 33(4): 1367-74.

[9] Jue Wang, Bin Cao, Haiping Zhao, Juan Feng, Emerging Roles of Ganoderma Lucidum in Anti-Aging, Aging Dis. 2017 Dec; 8(6): 691–707. Published online 2017 Dec 1. doi: 10.14336/AD.2017.0410

Powyższa treść nie stanowi porady o charakterze medycznym w rozumieniu powszechnie obowiązujących przepisów prawa.

Podziel się wiedzą.

 Jesteś specjalistą i posiadasz doświadczenie w naturoterapii, zielarstwie lub dietetyce?
Możesz pisać dla Naturalnej Wiedzy.

 

0 0 głosy
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
>