Najlepsze zioła na zdrowe jelita

AKTUALIZACJA:
Rafał

Dyskusja: Brak

Zioła stanowią skuteczną i łatwo dostępną pomoc w leczeniu i łagodzeniu dolegliwości jelitowych. Do zaopatrzenia się w nie wystarczy wydatek kilku złotych w aptece albo nawet sama wizyta na łące. W tym wpisie dowiesz się jakie zioła stosować na najczęstsze problemy z układem pokarmowym.

Biegunka

Odwar z dziurawca – 2 łyżki ziela zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Po przecedzeniu wypijamy dwie szklanki dziennie.

Wywar z kłączy pięciornika – pół łyżeczki kłączy zalewamy 1 litrem wrzątku i gotujemy na małym ogniu do odparowania połowy objętości wody. Całość powinniśmy wypić w ciągu dnia w 3 porcjach.

W czasie leczenia biegunki staramy się mniej jeść, aby nie obciążać jelit. Polecane jest też jedzenie 5 jagód jałowca (nie więcej!) po każdym posiłku.

dziurawiec
Uwaga – dziurawiec wchodzi w interakcje z większością leków.

Nadmierne gazy

Aby uspokoić wzmożoną fermentację w jelitach, można zastosować wywar z następującej mieszanki:

  • korzeń kozłka lekarskiego – 30 g
  • liście prawoślazu – 50 g
  • owoc anyżu – 30 g

Całość dokładnie mieszamy, w proporcji: 1 łyżka mieszanki na 2 szklanki wrzątku; gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.

Pijemy pół filiżanki wywaru przed każdym posiłkiem.

anyż

Zaparcia

Jest to częsta dolegliwość, której jednak nie można ignorować, gdyż w formie przewlekłej znacznie osłabiają organizm, a nawet prowadzą do rozwoju nadciśnienia i miażdżycy.

Wywary na zaparcia:

  • Otręby żytnie – 2 czubate łyżki otrąb zalewamy 2 szklankami wrzątku, parzymy pod przykryciem przez 20 minut. Pijemy po 1 filiżance przed posiłkami,
  • Mieszanka: ziele dziurawca, liść prawoślazu, ziele fiołka trójbarwnego, liść mięty pieprzowej – po 50 g każdego z ziół, 2 łyżki zalewamy 0,5 litra wrzątku, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut i przecedzamy. Pijemy po 1 filiżance na 20 minut przed posiłkami.

Kolka jelitowa

Przy nawracających bólach jelit dobrze sprawdzi się wywar z kozłka lekarskiego: 1 płaską łyżkę sproszkowanego korzenia zalewamy 0,5 litra wrzątku. Gotujemy przez 30 minut.

Pijemy po 1 filiżance na 20 minut przed jedzeniem oraz 10 minut po posiłku.

Nadwrażliwość układu pokarmowego

U różnych osób nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego (wzdęcia, gazy, poczucie pełności itd.) mogą być wywoływane przez potrawy tłuste oraz kwaśne, a nawet gorące lub zimne posiłki. Na ogólną nadwrażliwość żołądka i jelit pożyteczne będą następujące mieszanki:

  1. Korzeń kozłka lekarskiego, lubczyku, podróżnika, kłącze rdestu wężownika, szyszki chmielu, liść melisy.
  2. Liść mięty, podbiału, bobrka trójlistnego, ziele szanty, nostrzyka, pięciornika gęsiego, korzeń arcydzięgla.
  3. Liść mięty pieprzowej, ziele tysiącznika, korzeń kozłka lekarskiego, szyszki chmielu.

Wszystkie mieszanki przygotowujemy według następującego przepisu:
Mieszamy razem po 50 g każdego ze składników, 1 łyżkę mieszanki zalewamy 0,5 litra wrzątku i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, następnie zaparzamy przez 10 minut. Wywar należy później przecedzić i pić po 1 filiżance przed posiłkami.

Herbatki na trawienie

Nawet jeśli dolegliwości żołądkowo-jelitowej zdarzają ci się rzadko, to warto wprowadzić do codziennej diety herbatki ziołowe. W takim wypadku nie stosujemy ich w formie długotrwałych kuracji, lecz pijemy zamiast czarnej herbaty czy kawy. Najkorzystniejsze jest wypijanie herbatki 20-30 minut po większym posiłku.

Zioła idealne do sporządzania takich naparów to m. in. melisa, nagietek, dziurawiec oraz rumianek. Skutecznie uspokoją one układ trawienny i pomogą uniknąć wzdęć czy gazów po obfitych posiłkach.

ziola-na-zdrowe-jelita

Przyprawy na trawienie

Wiele ziół pożytecznych dla układu pokarmowego możemy zastosować w formie przypraw w naszej codziennej kuchni. Nie tylko pomoże nam to uregulować problemy trawienne, ale także pozwoli nasycić nasze potrawy niepowtarzalnymi smakami:

  • rozmaryn – pobudza perystaltykę jelit oraz pracę mięśni gładkich; może nawet zwalczać rozwój patogennej bakterii Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody i stany zapalne żołądka; w dodatku ma rewelacyjne walory smakowe
  • mięta – uniwersalna przyprawa (chociaż można także pić ją w formie herbatki); pobudza wydzielanie żółci i dzięki temu usprawnia trawienie; dodawajmy ją jednak do potraw z umiarem, gdyż ma silne działanie;
  • bazylia – ma działanie przeciwzapalne i jest bardzo skuteczna przeciw wrzodom żołądka; łagodzi bóle w układzie pokarmowym i chroni błonę śluzową; sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw,
  • pietruszka – podobnie jak rozmaryn usprawnia trawienie i wykazuje działanie bakteriobójcze,
  • majeranek – skutecznie wzmacnia cały układ pokarmowy, w świeżej formie jest też bogaty w cenne witaminy i minerały,
  • szałwia – wzmacnia błony śluzowe układu pokarmowego oraz ma silne działanie bakteriobójcze,
  • tymianek – przyspiesza przemianę materii, wspomaga trawienie tłuszczów, ma działanie antybakteryjne i grzybobójcze,
  • oregano (lebiodka) – również pobudza wydzielanie żółci i łagodzi dolegliwości bólowe w układzie pokarmowym, dobrze sprawdza się jako przyprawa do tłustych potraw; oregano należy unikać jedynie w okresach zaostrzenia chorób układu pokarmowego.

👉 Zdrowe, sprawnie funkcjonujące jelita wpływają pozytywnie na nastrój oraz… podejmowane decyzje. [Poczytaj o osi mózg-jelita].

Kuracja adaptogenami

Świetne długofalowe efekty w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego przynoszą zioła adaptogenne. Są to bardzo silne rośliny lecznicze, kompleksowo wzmacniające cały organizm, w tym zwłaszcza procesy trawienne oraz układ odpornościowy.

Dobrym wyborem dla osób zmagających się z problemami jelitowymi będą adaptogeny:

Ashwagandha – to słynne ajurwedyjskie zioło adaptogenne szczególnie polecane dla kobiet w celu utrzymania równowagi hormonalnej. Redukuje stany zapalne oraz pomaga zwalczać stres, co przekłada się na znaczne polepszenie funkcji układu pokarmowego, zarówno w przypadku łagodnych, jak i przewlekłych stanów chorobowych.

👉 Więcej o właściwościach ashwagandhy przeczytasz [TUTAJ].

Różeniec górski – naczelny adaptogen dla sportowców i wszystkich prowadzących intensywny tryb życia. Wspomaga naturalną regenerację organizmu oraz reguluje poziom kortyzolu we krwi. Nie tylko pomoże zniwelować dolegliwości jelitowe ale również usunie ogólne osłabienie związane z przypadłościami układu pokarmowego.

Maca – kolejny adaptogen szyty na miarę kobiecego układu hormonalnego, szczególnie dobry na huśtawki nastroju związane z cyklem menstruacyjnym; zwalcza stres i związane z nim nerwice układu pokarmowego.

👉 Więcej o właściwościach macy przeczytasz [TUTAJ].

Schisandra – substancje zawarte w jagodach cytryńca chińskiego wykazują działanie antyoksydacyjne, wspomagają pracę wątroby i nadnerczy; bardzo skuteczna w oczyszczaniu wątroby oraz leczeniu stanów zapalnych żołądka, wrzodów żołądka i innych chorób układu pokarmowego.

Reishi – popularny grzyb leczniczy pochodzący z dalekiego wschodu, wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i antymiażdżycowe; stosowany też jako wsparcie w leczeniu cukrzycy.

👉 Więcej o reishi przeczytasz [TUTAJ].

Powyższa treść nie stanowi porady o charakterze medycznym w rozumieniu powszechnie obowiązujących przepisów prawa.

Czy wiesz, że...

Naprawdę lubię korespondować ze znajomymi i przyjaciółmi. Przesyłam mnóstwo dodatkowych, niepublikowanych nigdzie informacji, ciekawostek, studium przypadków, przemyśleń i obserwacji drogą mailową do najbardziej zainteresowanych czytelników bloga. Zapraszam do wspólnej korespondencji.

Podziel się wiedzą.

 Jesteś specjalistą i posiadasz doświadczenie w naturoterapii, zielarstwie lub dietetyce?
Możesz pisać dla Naturalnej Wiedzy.

0 0 głosy
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Dołącz do Naturalnego Kręgu.

Dołącz tylko wtedy, jeżeli jesteś gotowa/y na dużą dawkę przemyśleń z mojej strony i liczną korespondencję.
Krąg ten traktuję bardzo personalnie, jest to rodzaj pamiętnika dla przyjaciół.